De kilimanjaro beklimmen

"Ten

kilimanjaro beklimmen

Kilimanjaro beklimmen het hoogste punt van Afrika en de hoogste vrijstaande berg ter wereld, gelegen op slechts 330 km ten zuiden van de evenaar met sneeuwtoppen door de jaren heen. Daarna is de Kilimanjaro een krachtig visueel symbool en een typisch Afrikaans beeld met zijn kenmerkende silhouet en besneeuwde top. Maar ook de Kilimanjaro wordt vaak het “Dak van Afrika” genoemd en is de hoogste top van het Afrikaanse continent. Kortom, het is ook de hoogste vrijstaande berg ter wereld, die in adembenemende afzondering oprijst uit het omringende struikgewas aan de kust tot de imposante top op 5.895 meter hoogte. De Kilimanjaro bestaat uit drie vulkanische vormen: Zoals Kibo de top is, daarna Mawenzi op 5.149 meter en als laatst Shira op 3.962 meter. Uhuru Peak, het doel van de meeste klimmers, is de hoogste top op de kraterrand van Kibo.

bron: Wikipedia

Kilimanjaro

Kilimanjaro

Als hoogste berg ter wereld kan hij worden beklommen zonder gespecialiseerde bergsportuitrusting of ervaring. Al met al staat de berg trots op de Afrikaanse vlakte, op iets meer dan 330 km van de evenaar. Maar ook is hij groot genoeg om zijn eigen weersystemen en vijf verschillende vegetatiezones te hebben: de gecultiveerde lagere hellingen, de regenwoudzone, de semi-alpiene heide- en veenzone, de alpiene woestijnzone en de arctische zone. Gemiddelde temperaturen kunnen variëren van een hoogte van 90 graden tot een dieptepunt van -20 graden Fahrenheit (-40F en -40C, met gevoelstemperatuur).

Kilimanjaro beklimmen, welke route?

De Kilimanjaro heeft zes klimroutes naar de top, zoals Marangu, Mweka, Umbwe, Machame, Shira en Rongai. Zowel de Shira als de Lemosho route benaderen de berg vanuit het westen en gebruiken variaties van hetzelfde pad, dat samenkomt net boven het bos van het Shira Plateau. In vergelijking met hiermee is de meest gebruikelijke route de Marangu Route (Coca-Cola route), die de berg vanuit het zuidoosten beklimt.

Reischema routes

De meest gebruikelijke route is de Marangu Route (Coca-Cola route), die de berg vanuit het zuidoosten beklimt. Met andere woorden het is de enige route waarbij overnacht wordt in speciaal gebouwde hutten. De top wordt geboden via de Marangu Route, waarbij de afdaling plaatsvindt door de stappen te herhalen.

Marangu routes

Vervolgens is na de Marangu, de Machame route (Whisky route) de populairste en mooiste. Ook de Machame trail is een zes uur durende wandeling over een platgetreden pad, over verwarde bomen, door het regenwoud naar Machame Hunt. Ten eerste hij begint aan de zuidwestelijke voet van de berg en nadert de top via de Western Breach of de Barafu route.

Umbwe routes

Daarna is de Umbwe Route de meest directe en zwaarste, omdat deze route snel hoogte wint en minder tijd biedt om te acclimatiseren. Uiteindelijk wordt de top aangeboden bij de Western Breach.
Maar de minder vaak gebruikte Rongai-route is de enige route die de noordoostkant van de berg nadert. Het pad kruist de Mawenzi, met het laatste topbod via de Marangu Route.

Kibo routes

Tenslotte sluit elk van de zes klimroutes aan op een pad dat rond de Kibo-kegel loopt, bekend als het Noordcircuit of het Zuidcircuit, afhankelijk van welke kant van de berg je de top nadert. Het is ook mogelijk om rond de hele Kibo-kegel te lopen, maar dat moet van tevoren worden geregeld.

Tenslotte lopen er vanaf dit rondlopende pad drie paden omhoog naar de kraterrand van Kibo: de Western Breach Route (ook bekend als de Arrow Glacier Route), de Barafu Route, en een weg die loopt van de Kibo Huts naar Gillman’s Point, beter bekend als de Kibo Huts Route. Welke van deze routes u neemt naar de top hangt af van de zes paden die u nam om zover te komen.

Belangrijke spullen tijdens het pieken

  • Handschoenen
  • Een waterzak met een slangetje, mee te nemen in de dagrugzak
  • Wandelschoenen
  • beenkappen
  • Trekkingsokken, hemden en broeken
  • Regenkleding
  • Hoofdlamp – zaklamp
  • Sterke zonnebril, hoed en zonnecrème
  • Nek over

Kilimanjaro beklimmen, beste tijd om te gaan

Omdat de Kilimanjaro dicht bij de evenaar ligt, heeft deze regio niet te maken met de extremen van winter- en zomerweer, maar met relatief droge en natte seizoenen. Daarom is de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen meestal de warmste en droogste maanden. Januari, februari en september worden beschouwd als de beste maanden qua weer en de drukste maanden. Januari tot half maart zijn de warmste maanden, met ’s morgens en ’s avonds een heldere hemel. Overdag kunnen er wolken verschijnen, samen met korte buien. Van eind maart tot begin juni is het lange regenseizoen. Het zicht kan beperkt zijn door de zware bewolking, maar de drukte is voorbij. Juni, juli en augustus zijn goede koudere maanden. Na september en oktober volgt het korte regenseizoen van november tot begin december. In de middag is de regen normaal, maar ’s ochtends en ’s avonds is de lucht helder.

Volle maan

Bij volle maan is het uitzicht op de top van de Kilimanjaro en zijn prachtige gletsjers ontegenzeggelijk spectaculair. Daarom plannen sommige klimmers hun tocht bij volle maan. Bovendien is er een praktische reden om tijdens de volle maan te klimmen: in combinatie met een heldere hemel zal een heldere maan uw zichtbaarheid tijdens de hele klim, en vooral tijdens de toppoging, vergroten. Een 7-daagse klim zou vijf dagen voor de volle maan moeten beginnen om bij volle maan te kunnen toppen.

Aanbevolen minimale reistijden

Machame route: 6-7 dagen
8-daagse Machame route

Marangu route: 5-6 dagen
7-daagse Marangu route Kilimanjaro

Rongai route: 5-6 dgen
7 dagen Rongai route

Shira and Lemosho routes: 6 – 9 dagen
9 dagen Lemosho route

Umbwe route: 5-6 dagen

Kilimanjaro beklimmen, best activiteit:

Bergbeklimmen en cultuurtoerisme

Kilimanjaro reischema routes

7-daagse Marangu route Kilimanjaro
8-daagse Machame route
9 dagen Lemosho route
7 dagen Rongai route

Bovendien is het mogelijk de beklimming van de Kilimanjaro te combineren met een strandvakantie of Safari op Zanzibar!

Neem vandaag nog contact met ons op!

Telefoon nummer +31 36 737 05 99
Email: info@endless-safaris.nl