7 dagen Rongai route

* De Rongai-route beklimt de Kilimanjaro vanaf de noordoostkant van de berg, langs de grens tussen Tanzania en Kenia. Deze route biedt een sfeer van ongerepte wildernis en een andere kijk op de Kilimanjaro door hem vanuit het noorden te benaderen. De topografie van de route staat de toepassing van het principe ‘hoog klimmen en laag slapen’ niet toe, en wandelaars hebben op de Rongai-route over het algemeen meer last van hoogteziekte dan op andere routes (een extra acclimatisatiedag is op deze route ten zeerste aan te bevelen). De Rongai route is het pad van de Kibo hut naar Gilman’s point en daalt af via de Marangu route. Het belangrijkste verschil tussen de Rongai 6-daagse en 7-daagse route is de extra acclimatisatiedag in Mawenzi Tarn.

Dag 1: Ophalen van de luchthaven – Afzetten bij het hotel

Onze gids wacht op je op de Kilimanjaro International Airport (JRO). Je gaat op weg naar je accommodatie in Moshi/marangu. De deelnemers krijgen de volgende dag een korte briefing voor de beklimming. Kits en de benodigde apparatuur worden ook gecontroleerd.

Accommodatie en maaltijdplan: Babylon Lodge

Dag 02: Rongai begipunt (1996m) – Simba camp (2626m)

*Wandeltijd: 4 uur
*Afstand: Ongeveer 6,7 km
*Woonomgeving: Bos (Montane)

We vertrekken uit Marangu village en rijden 15 minuten naar Marangu park poort voor registratie. Vanaf daar reizen we naar NaroMoru, nog 68 km en ongeveer 2 ½ uur over slechte wegen naar het startpunt Rongai (1996m). We beginnen onze wandeling vanuit het dorp NaleMoru. Het kleine kronkelende pad kruist maïsvelden alvorens een dennenbos binnen te gaan, en dan klimmen we zachtjes door een bos. Het pad is niet stijl, maar eerder een rustige wandeling door het prachtige landschap. De eerste overnachting is in Simba Camp (2626m). De kampfaciliteiten omvatten een openbaar toilet en een houten tafel met banken, maar geen hut.

Accommodatie en maaltijdplan: Simba Hut

Dag 03: Simba camp (2626m) – Kikelewa Camp (3679m)

*Wandeltijd: 6 – 7 uur
*Afstand: Ongeveer 11,8 km
*Woonomgeving: Heide

We wandelen van Simba camp naar Kibo (3482m). We komen aan voor de lunch bij First Caves. De afstand is 5,8km. Na de lunch trekken we verder tot we Kikelewa Camp bereiken op ongeveer 3679m. Hier heb u een prachtig uitzicht inclusief een waterstroom onder de grot.

Accommodatie en maaltijdplan: Kikelewa Camp

Dag 04: Kikelewa Cave (3679m) – Mawenzi Tarn camp (4303m)

*Wandeltijd: 3 uur
*Afstand: Ongeveer 3,7 km
*Woonomgeving: Heide

Een korte maar steile klim op grashellingen biedt een prachtig uitzicht op dit wildernisgebied. De vegetatiezone eindigt kort voordat u uw volgende kamp bereikt, Mawenzi Tarn, gelegen onder de torenhoge spitsen van Mawenzi. Hier brengen we de middag door met acclimatiseren en het ontdekken van het gebied.

Accommodatie en maaltijdplan: Mawenzi Tarn Camp

Dag 05: Mawenzi Tarn camp (4303m) – Kibo hut (4730m)

*Wandeltijd: 5 uur
*Afstand: Ongeveer 9 km
*Woonomgeving: Alpiene woestijn

Na het ontbijt gaan we naar het westen en blijven we klimmen aan de oostkant van Kibo. Vervolgens steken we het bergzadel tussen Mawenzi en Kibo Hunt em in 4 tot 5 uur over om de Kibo Hut te bereiken. De rest van de dag rusten we uit ter voorbereiding op de laatste beklimming, die rond middernacht begint. Overnachting in de Kibohut.

Accommodatie en maaltijdplan: Kibo Hut

Dag 06: Poging tot topontmoeting

*Kibo hut (4730m) – Uhuru Peak (5895m) – Horombo hut (3705m)
*wandeltijd: 7 tot 8 uur om Uhuru Peak te bereiken | 6 tot 8 uur om af te dalen naar Horombo
*Afstand: Ongeveer 5,4 km stijgen and 15 km dalen
*Woonomgeving: Stenen totsen en met ijs bedekte top

De totale wandeltijd op deze dag bedraagt ongeveer 14 uur, dus wees voorbereid op een zware dag. Rond 23h20 sta je op, en na wat thee en koekjes schuifel je de nacht in, en hier wordt het zwaar. Het eerste deel van de route bestaat uit een rotsachtig pad naar de Hans Meyer grot (5150m) en biedt ook een goede rustplaats. Het pad loopt vervolgens zigzaggend omhoog naar Gillman’s point (5 681m), dat zich op de kraterrand bevindt. Dit gedeelte is zeer sterk met veel steenslag, wat grote fysieke en mentale inspanning vereist. Dit is waarschijnlijk het zwaarste deel van de hele route. Doe de Kili shuffle en beweeg langzaam. Vanaf Gillmans Point komt u normaal gesproken sneeuw tegen tot aan Uhuru peak (5895m), het hoogste punt van Afrika.

Weather conditions at the summit will determine how long you can stay to take photos and for the 3-hour descent back to the Kibo hut. Daarna beginnen we aan de 3 uur durende daling terug naar de Kibohut. Na een korte rustpauze verzamelt u alle spullen die u voor de beklimming heeft achtergelaten en daalt u af naar de Horombo hut (3 uur) voor uw overnachting. De terugkeer naar de Horombo hut zal verrassend snel lijken in vergelijking met de beklimming. Later op de avond krijgt u uw laatste diner op de berg en uw zeer verdiende nachtrust.

Accommodatie en maaltijdplan: Horombo Hut

Dag 07: Horombo hut (3705m) – Marangu Gate (1860m)

*Wandeltijd: 6 uur
*Afstand: Ongeveer 19,7 km
*Woomomgeving: Heide en bergbos

Na het ontbijt vervolgt u uw daling (6 uur), langs de Mandara hut, naar de Marangu poort. Bij de Marangu poort ontvangt u uw top certificaten. De klimmers die Gillman’s Point (5685m) hebben bereikt, krijgen groene certificaten en degenen die Uhuru Peak (5895m) hebben bereikt, krijgen gouden certificaten. U rijdt nu terug naar Moshi/ Arusha voor een langverwachte warme douche, diner en vieren.

Accommodatie en maaltijdplan: Ilboru Safari Lodge.

Voor meer informatie over de Berg Kilimanjaro;
De Kilimanjaro